Om Re-Fauna

Re-Fauna ejes og drives af Susie Baltzersen, som er uddannet zoologisk konservator. Hun drømte som barn om at blive dyrlæge. Den drøm blev imidlertid udskiftet med konservatorfaget grundet ordblindhed. Passionen for dyr forblev imidlertid den samme.
Susies uddannelsesrejse har været udfordrende og lærerig. Hver eneste skolepraktik brugte hun på konservatorfaget. Efter folkeskolen arbejdede hun nogle år som hundefrisør, før hun kunne starte i mesterlærer. Her blev Susie oplært hos en anden konservator. Hendes arbejde blev løbende kvalitetskontrolleret af Konservatorforeningen. Det tog fire år at færdiggøre mesterlæreuddannelsen, hvorefter Susie fortsatte med at arbejdede hos sin tidligere læremester i en årrække. I dag har hun egen virksomhed: Re-Fauna. 
Under sit uddannelsesforløb vandt Susie bl.a. to europamesterskaber som novice. Hun har også deltaget i et professionelt europamesterskab, hvor hun fik en andenplads med 94 ud af 100 point for sit arbejde med en sortbjørn som fuldmontage. 

En dag som zoologisk konservator

Jeg starter mine morgener med en kop kaffe i værkstedet. Dyrene tages op af fryseren, så de kan få den rette stuetemperatur. Herefter igangsættes første del af konserveringsprocessen.
Dyret flås og skindet vaskes – i nogle tilfælde skal det også sendes til gaveri. Mens skindet behandles og klargøres, opbygges dyrets krop og hoved af træuld eller skum. Jo tættere modellen er på originalen, jo bedre bliver slutresultatet.
Når skindet er færdigbehandlet, monteres det på modellen. Skindet sys omhyggeligt sammen og fastmonteres. Dernæst føntørres dyret. Er der tale om fugle, rettes fjerene til. Det udstoppede dyr står natten over og tørre lidt ekstra, hvorefter det bindes op og fastspændes yderligere med nåle. Fjer er fx meget tunge og kræver ekstra støtte.
Når det udstoppede dyr er færdigmonteret og færdigtørret, runder jeg af med at male de små detaljer på dyret. Herefter kontaktes kunden i forhold til afhentning.

Kun fantasien sætter grænser

Når det kommer til mulighederne inden for konservering og udstopning af dyr, er det kun fantasien, der sætter grænser. Jeg har lavet mange realistiske gengivelser af pattedyr og fugle – store som små. Opgaverne har imidlertid også været væsentligt mere kreative – jeg lavede fx en bæredygtig løve af en moskusokse og en jerseyko til en kunstudstilling. To enhjørninger er det også blevet til, under min ansættelse hos min tidligere læremester. 
Der er mange kunstneriske muligheder inden for konservatorfaget. Når den fag

Re-Fauna: Ny Konservator på Sjælland.

netnatur.dk

Stor Billedserie: Hun bringer døde dyr til live.

Sjællandske Nyheder

Susie kan få alle dyr til at stå helt stille

Jyllandsposten Livsstil